Фасцинатна фотографија снимена во вселената

0
592

maglinata-orion

Маглината Орион е сјајен плин кој што е опкружен од повеќе млади жешки ѕвезди на работ на огромниот меѓуѕвезден молекуларен облак. Маглината Орион се наоѓа во истиот спирален крак на нашата галаксија како Сонцето. Големата маглина Орион е видлива со голо око и се наоѓа лево од соѕвездието Орион по која што го добила и своето име. На фотографијата се гледаат прекрасни бои кој што се настанати од водород, кислород и сулфур. Според научниците се очекува овој облак да исчезне во наредните 100 000 години.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here