Гатање на слезина

0
482

Гатање на слезина

По слезината на закланиот вол народот гата каква ќе биде зимата. Ако слезината во предниот дел, оној кој што е поблиску до главата е  дебел, а на задниот дел танок, тогаш зимата од почеток па до  Божиќ ќе биде остра, а другиот дел од зимата ќе биде блага.

Ако пак задниот дел од слезината е дебел, почетокот на зимата ќе биде благ, а крајот остар. Народот за ваква зима вели: “Зимата е зима, ако со забите не каса, тогаш со опашката ќе удри”.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here