Научниците објаснија зошто мртвите “лебдат над своето тело”

0
396
zosto-mrtvite-lebdat-mystodonia

Научниците објаснија зошто мртвите “лебдат над своето тело”

zosto-mrtvite-lebdat-mystodonia

Лекарите веруваат дека ќе се најде научно објаснување за необичните искуства на оние кои “се вратиле од мртвите.”

Проучувањето на Електроенцефалограмот на пациенти на умирање покажа покачување на електричната активност пред смртта. Научниците веруваат дека ова зголемување може да биде причина за предсмтрните на искуства и визии.

 

Мистериозниот медицински феномен опишан од страна на луѓе кои искусиле клиничка смрт, се гледаат себе во тунел од светлина и на “лебдење” над нивните тела. Предсмртното искуство може да се припише на подемот на електрична енергија кој се појавува во време кога на мозокот му недостасува кислород. Кога протокот на крв се забавува, и нивото на кислород опаѓа, мозочните клетки произведуваат еден последен електричен импулс. Тоа започнува во еден дел од мозокот и се шири како лавина. Ова може да им даде на луѓето жива ментална сензација. Експертите сметаат дека еден дел од мистериите за смртта, е разоткриена но, поголемиот дел сепак останува мистерија.

Зоран Лазаров

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here