Откриена нова супер Земја – на која што би можело да има живот

0
391
nova-zemja-mystodonia

Откриена нова супер Земја – на која што би можело да има живот

nova-zemja-mystodonia

Телескопот HARPS на Европската вселенска агенција ESO откри нови 50 светови, од кој што дури 16 супер Земји – на кои што би можело да има живот. Една од тие планети се наоѓа во близина на својата матична звезда. Новата планета е именувана под името HD85512b и е 3.6 пати поголема од нашата планета и се проценува дека нејзината температура изнесува од 30 до 50 степени целзиусови и е со многу влажна атмосфера.

Планетата HD85512b се движи околу својата мала орбита, а од Земјата е  оддалечена 35 светлосни години. Годината таму трае 60 земјини денови. Температурата на нејзината матична звезда е за околу 1000 степени целзиусови поладна на нашето сонце.

Според астрономите потребни се години истражувања за да се докаже дека навистина има живот на оваа планета.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here