Погледнете ја најдеталната снимка на темната страна на Месечината

0
764
nasa-temnata-strana-na-mesecinata-mystodonia

Погледнете ја најдеталната снимка на темната страна на Месечината

nasa-temnata-strana-na-mesecinata-mystodonia

Научниците и американската вселенска агенција НАСА ја направија досега најдеталната слика за темната страна на Месечината, која што го открива нејзиниот состав и нејзината историја.

Темната страна на Месечината ги заинтегрира научниците веќе со векови, но исто така и целата човечка цивилизација. Најголема љубопитност предизвикуваат нејзините кратери, кои според проценките на научниците светлината во нив не достигнала повеќе од две милијарди години. Поради тоа се шпекулира дека овие кратери содржат испарливи материјали како вода.

Затоа, последната задача на леталото LRO кое што е лансирано во 2009 година беше откривање и снимање на таквата површина на Месечината. Покрај снимениот мраз, LRO сними и неколку “изолирани морски базени” на Месечината, со што NASA од тие фотографии состави три-димензионална слика.

 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here